Mai jos sunt cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit de-a lungul timpului de la participanți. În cazul în care nu găsești răspunsul pe care-l cauți, scrie-mi.

Da, desigur. Călătoriile pe care le organizez sunt în primul rând pentru experiența timpului petrecut în acele locuri. De altfel, la fiecare tur sunt și participanți care vin fără aparat foto. Nu-ți fă griji că ai putea să-i încurci pe fotografi. Ieșirile pe teren nu sunt pe grabă, e timp destul și pentru fotografii. Iar răsăriturile sunt opționale, în caz că vrei să dormi până târziu.

Fiecare tur are condiții specifice de efort, care sunt descrise pe larg în secțiunea Efort fizic. Însă aproape toate sunt gândite pentru o condiție fizică medie – adică să poți merge pe jos cel puțin 2-3 ore cu un rucsac mic în spate, pe trasee amenajate și fără porțiuni expuse, care pot avea și diferențe pozitive de nivel (urcări).

Cea mai simplă cale este să te abonezi la newsletter. Acolo trimit prima oară vești despre tururile noi. Apoi, să mă urmărești pe social media.

Prin locurile pe care le vizităm și-n general pe munte, te îmbraci în straturi:

  • Strat de bază (base layer): bluză de corp din merino sau sintetic, de obicei cu mânecă lungă + colanți din merino sau sintetic + ciorapi care să aibă în compoziție merino
  • Strat intermediar (mid layer) – bluză din fleece (polar) sau merino, poate avea fermoar și glugă
  • Strat termic – jachetă cu puf sau izolație sintetică, de obicei cu glugă
  • Strat exterior – jachetă cu glugă impermeabilă și rezistentă la vânt (hardshell) + pantaloni softshell rezistenți la vânt și abraziune + pantaloni impermeabili dacă chiar e nasol
  • Bocanci peste gleznă cu membrană impermeabilă + o pereche de încălțări de rezervă

Mai jos găsești o listă cu magazine care vând haine de munte. La magazinele din România ai avantajele probei și a returului mai simplu, în timp ce magazinele din UE vând o gamă mult mai largă de branduri și produse.

Desigur. Tururile nu includ biletul de avion, fiecare participant fiind responsabil de achiziționarea lor și de orice modificări care apar ulterior. Dacă plecăm din același loc (de obicei București sau Cluj-Napoca), îmi iau eu primul biletul, după care îl trimit mai departe celor care vor să călătorim împreună.

Primul lucru pe care îl facem este să încercăm împreună să găsim un înlocuitor. Eu contactez persoanele de pe lista de așteptare și pot anunța pe social media. Dacă locul nu se ocupă în timp util, atunci sumele plătite se rețin conform politicii de anulare – de regulă se reține doar avansul, dar dacă retragerea apare chiar înainte de plecare, atunci se poate reține prețul total al turului pentru a acoperi cheltuielile cu serviciile turistice.

Deși este puțin probabil, pot apărea totuși situații pe care nimeni nu le poate controla. În caz că turul se anulează, atunci toate sumele plătite se returnează. E bine de știut că anumite servicii turistice sunt plătite în avans și pot fi nereturnabile. În orice caz, orice sumă plătită înainte către un furnizor și recuperată ulterior este returnată integral.